piątek, 22 sierpnia 2014

Mrożona kawa jogurtowa

Obowiązkowo w wysokiej szklance.


Zdaję sobie sprawę, że aura ostatnio nie sprzyja - za oknem bardziej jesiennie niż upalnie. Na przekór pogodzie, nadal z lubością raczę się swoim ulubionym substytutem klasycznej kawy mrożonej.

Mrożona kawa jogurtowa

  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • banan
  • jogurt - 1 małe opakowanie (ok. 150g)
Kilka godzin wcześniej: 
Banana obieramy, kroimy w plasterki i pakujemy do woreczka. Wkładamy do zamrażarki razem z jogurtem. Kawę rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody.
Kiedy składniki będą wystarczająco schłodzone (zmrożone) miksujemy je, aż do uzyskania kremowej konsystencji.

Jeśli nie macie czasu na mrożenie składników wystarczy podczas miksowania składników dodać trochę kostek lodu.
Moje ulubione dodatki to: kakao, cynamon, wiórki kokosowe.


8 komentarzy:

  1. Szybki i fajny sposób na kawę! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyznam Ci gwiazdkę Szpahelę jak mi taką zrobisz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szpahla, Tobie nawet wystrugam:) albo wydrukuje Ci kupon CC. I zapraszam na kolejne degustacje:*

      Usuń
  3. Ciekawie musi smakować kawa z dodatkiem jogurtu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na prawdę warto się skusić - dziś dodałam wiórków kokosowych:)

      Usuń
  4. Na lato? Lepszej nie znajdę. Teraz zbliża się sezon jesienno-zimowy, kawy od https://www.cafesilesia.pl/pol_m_KAWA_WSZYSTKIE-MARKI_KAWA-IZZO-200.html mam już wypróbowane!

    OdpowiedzUsuń