niedziela, 24 sierpnia 2014

Jogurtowy mus z mango



Mango to jedno z moich ulubionych owoców - choć przyznaję, że niewiele jest nieulubionych. Hindusi nazywają je owocem bogów, ja bym je jednak nazwała owocem słońca.

Mango - owoc słońca.

Już sam kolor miąższu mango wywołuje u mnie nadprodukcję endorfin.



Mango jest niesamowicie soczyste, słodkie, o lekko kwaskowatym smaku. Dodatkowo pełne witamin (A, B, C i E), przeciwutleniaczy (beta-karoten), makroelementów (magnez, potas).









Mango wprost samo się prosi by wykorzystać je do deseru (ewentualnie pochłonąć na miejscu bez zbędnych ceregieli). Gdy przy okazji w lodówce ostanie się jogurt grecki o kończącej się dacie przydatności...

Jeden ze sposobów na rozbiórkę mango na części pierwsze.

  Jogurtowy mus z mango

  • dojrzałe mango
  • jogurt grecki 400g
  • sok z cytryny - 3 łyżeczki
  • żelatyna - 1 łyżeczka
  • galaretka truskawkowa
Rozpuszczamy żelatynę w niewielkiej ilości wrzątku oraz galaretkę w 400 ml gorącej wody.
Przygotowujemy mango: dokładnie myjemy, obieramy i kroimy. Zostawiamy kilka plasterków do dekoracji.
Mango blendujemy razem z jogurtem, sokiem z cytryny oraz żelatyną. Co jakiś czas miksujemy tężejącą masę aby ją napowietrzyć. Wylewamy połowę musu do salaterek. Kiedy mocno stężeje, dodajemy warstwę galaretki, a ostatecznie kolejną warstwę musu. Dekorujemy plasterkami mango.



Słonecznie pozdrawiam
Ola

Lekkie desery bez piekarnika vol 2
To mój debiut w akcjach Durszlaka.

1 komentarz:

  1. Mango - idealne do smoothie np. takie z winogronami: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/smoothie-owocowa-bomba-witamin - punkt 4 Mango jest słodkie, miękkie, łatwo się miksuje, czego chcieć więcej :)

    OdpowiedzUsuń