poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Bezglutenowe burgery



Co jakiś czas nachodzi mnie ochota na danie typu fastfood. Lata nie sięgam już po "przysmaki" w stylu McDonalds (ale za lody nie bijcie), które po odwyku kompletnie przestały mi smakować. Jednak domowy fastfood to kompletnie inna bajka:
  • mięso to mięso! sami wybieramy gatunek, mamy pewność co do świeżości i składu;
  • sos to nie tona majonezu i chemicznobrzmiących składników;
  • dozujemy ilość i jakość warzyw (ten listek sałaty czy preparowana, suszona cebula w cheeseburgerze odbiera apetyt);
  • cena... płacona w gotówce i w naturze. Oczywiście w zależności od naszych preferencji będzie ona się wahać, jednak przypomnę:  

Hamburger:
Wartość energetyczna:255,00 kcal
Białko:13,00 g
Węglowodany:30,00 g
Tłuszcz:9,00 g

Cena hamburgera 3,50 zł.

Big Mac:
Wartość energetyczna:510,00 kcal
Białko:27,00 g
Węglowodany:41,00 g
Tłuszcz :26,00 g

Zestaw BigMac, średnie frytki i cola:
Wartość energetyczna :1020,00 kcal
Białko:30,00 g
Węglowodany:125,00 g
Tłuszcz:43,00 g

Cena zestawu: 15,90zł. 
Na podstawie: www.mcdonalds.pl/

Ani jednym, ani drugim się prawdziwie nie najemy tzn. poczucie sytości ewentualnie zostanie zaspokojone, jednak ze względu na wybitnie wysoką zawartość cukrów prostych nasz indeks glikemiczny przejedzie się rollercoasterem i momentalnie spadnie w przepaść: za godzinę znów będziemy głodni. Abstrahuję już od wartości prozdrowotnych, których po prostu brak - taki posiłek może zaszkodzić nie tylko nam, ale i naszej kieszeni.
Dobrej jakości mięso mielone wołowo-wieprzowe 500g (ok. 10 burgerów) to koszt rzędu 7-8 zł. Pozostałe składniki wyjdą niewiele drożej. Smak: bezcenny.

Przy produkcji bułeczek inspirowałam się przepisem:
http://katespiehole.blogspot.com/2011/12/buki-bezglutenowe-z-sezamem.html
Moje wyszły zdecydowanie twardsze (brak gumy guar, specyfika mąki kukurydzianej) ale smakowo bardzo dobre.

Kukurydziane bułki bezglutenowe:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 220 g (+ do podsypania) mąki kukurydzianej
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 3 łyżeczki cukru
  • 3 łyżeczki miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • sezam do posypania
Wymieszaj drożdże z łyżeczką cukru, mąki oraz łyżką ciepłego mleka. Przykryj ściereczką i pozostaw by zaczęły pracować. Po ok. 10 minutach dodaj pozostałe składniki (mleko oraz mąkę dozuj w zależności od konsystencji). Pozostaw do podwojenia objętości.
Formuj lekko spłaszczone kulki, które układaj blaszce wysmarowanej olejem. Posmaruj je roztrzepanym białkiem lub oliwą, posyp sezamem. Piecz w temperaturze 180°C przez 25-35 minut.
Nadają się do mrożenia.

 

 

Burgery bezglutenowe]

  • kukurydziane bułki bezglutenowe
  • mięso mielone wołowo-wieprzowe 500 g (na 10 sztuk)
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 jaja
  • cebula
  • 1/3 papryki czerwonej
  • pieprz, sól
  • sosy (keczup bezglutenowy, musztarda)
  • ogórek
  • pomidor (suszony/świeży)
Podsmażamy zatomizowaną cebulkę na oliwie. Mięso mieszamy z jajkiem, przyprawami, cebulką i skrojoną papryką. Dla zwartej konsystencji dodajemy mąkę kukurydzianą (ja przesadziłam z 5 łyżkami, było trochę za twarde po usmażeniu). Formujemy burgery, które układamy na grillu elektrycznym. 
Bułki z mięchem podajemy z ulubionymi dodatkami: sałatą, plastrami ogórków kiszonych, pomidorami, keczupem, musztardą francuską, żółtym serem.





A zamiast coli poproszę dobrą herbatę.


pozdrawiam
michalewa




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz