poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Lane jaglane



Co ma zrobić beglutenowy człek, gdy w domu czeka na niego genialna zupa pomidorowa, a w miseczce obok wdzięczy się makaron. Uprzedzając podstawowe pytanie - nie jest to makaron bezglutenowy. Człek z ciężkim sercem odsuwa od siebie mieszaninę mąki pszennej, jaj i wody.
Z pomocą przychodzi jak zwykle niezastąpiona kasza jaglana.

 

Lane kluski bezglutenowe

- jajko
- 2 łyżki kaszy jaglanej
- kilka płatków suszonego czosnku lub pół łyżeczki czosnku granulowanego
- pieprz, sól

Miksujemy kaszę na mąkę z dodatkiem przypraw. Do roztrzepanego jajka dodajemy powoli mąkę ciągle energicznie ucierając. Masa powinna mieć na tyle gęstą konsystencję, by powoli spływała z łyżki. Jeśli jest za gęsta można dodać odrobinę wody. Masę wlewamy powoli (zdecydowanie delikatniej niż przy mące pszennej, tak by nie rozmieszać kluseczek) na wrzącą wodę lub bezpośrednio do zupy. Gotujemy jeszcze ok. 3 min.



Alegoria zupy pomidorowej z lanymi kluskami z kaszy jaglanej.

Uwaga, mocno gęstnieje po ostudzeniu - z odłożonej porcji do pracy uzyskałam swoiste spaghetti.

pozdrawiam
Ola

4 komentarze:

  1. jak dla mnie bomba! super rozwiązanie dla osób na diecie bezglutenowej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, mam nadzieję, że komuś się przyda:)

      Usuń
  2. Wielkie dzięki! Córka jest na bezglutenowej dietce i jesy zachwycona twoimi lanymi.

    OdpowiedzUsuń
  3. 33 yr old Tax Accountant Harlie Cameli, hailing from Earlton enjoys watching movies like "Dudesons Movie, The" and Kitesurfing. Took a trip to Historic Centre of Mexico City and Xochimilco and drives a Legacy. Jej komentarz jest tutaj

    OdpowiedzUsuń