sobota, 18 października 2014

Pieczone warzywa


Pieczone warzywa to świetny dodatek do obiadu lub posiłek sam w sobie. Nawet następnego dnia mogą stanowić bazę jako "sos" do makaronu lub ryżu - choć ja akurat nie bawiłam się w żadne dopełniacze i zjadłam je tylko z dodatkiem żółtego sera. Proporcje warzyw standardowo dopasowujemy do naszych kubków smakowych i tego co znajdziemy na dnie lodówki.
W każdej wersji - pychota.

Pieczone warzywa

  • 4 ziemniaki
  • 4 marchewki
  • bakłażan
  • 5 pieczarek
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa
  • bazylia, oregano, pieprz, sól

Warzywa myjemy i obieramy. Ziemniaki gotujemy ok. 10 minut w lekko osolonej wodzie. Po przestygnięciu kroimy razem z pozostałymi składnikami. Mieszamy wszystkie warzywa w misce z oliwą i przyprawami. Najlepiej zostawić je na ok. godzinę do przegryzienia.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 25 min w temperaturze 180 stopni.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz