sobota, 4 października 2014

Kakaowe muffiny z gruszką b/g



Ostatnio mam wiele okazji do świętowania. Jak wiadomo każda okazja jest dobra, by skusić się na coś pysznego - jak dla mnie każda jest idealna, by spędzić trochę czasu w kuchni;) Wybór padł na muffiny. Składniki? to co akurat miałam pod ręką. Mąka kukurydziana okazuje się być zupełnym hitem jeśli chodzi o babeczki, ponieważ są dużo lżejsze niż na mące pszennej, w dodatku dłużej utrzymują świeżość i kruchość [moim skromnym zdaniem].
Wyszły pyszne. Jak to u mnie - mało słodkie, więc słodkolubni mogą dosypać cukru od serca.

 Kakaowe muffiny z gruszką

  • 1 i 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/4 szklanki mąki gryczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jaja
  • 1 czubata łyżeczka sody
  • 2 łyżki kakao
  • dojrzała gruszka
  • utarty goździk
Składniki suche i mokre mieszamy w większej misce. Dodajemy drobno pokrojoną gruszkę. Wylewamy masę do 3/4 wysokości foremek. Pieczemy ok. 20-25 w temperaturze 180 stopni.
Posypujemy cukrem pudrem.



Ot, cała filozofia:)
Ola

3 komentarze: