Nie czarujmy się - nadeszła jesień. Jednym z jej sztandarowych symboli - przynajmniej dla mnie - jest dynia. W tym roku będzie gościć u mnie szczególnie często, ze względu na obfite plony u Teściowej. W mojej kuchni nie ma czegoś takiego jak nadmiar warzyw i owoców, więc uczciwie zapowiadam: dyni na blogu będzie mnóstwo.
Z pewnością odbije się to pozytywnie na naszym samopoczuciu, gdyż dynie zawierają witaminy: A, B1, B2, C, PP, E, a ponadto składniki
mineralne, zwłaszcza fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez. Ponadto dynia jest niskokaloryczna, lekkostrawna, odkwaszająca, moczopędna, żółciopędna...
Prócz walorów zdrowotnych, szczególnym atutem dyni jest uniwersalność pod względem kulinarnym. Neutralna w smaku, raczej mdła, ale z dodatkiem przypraw - cynamonu, imbiru czy gałki muszkatołowej - nabiera niesamowitego aromatu. Idealna baza do realizacji najdziwniejszych kulinarnych eksperymentów.
Jednak aby móc w ogóle do nich przystąpić, najpierw trzeba dynię "rozebrać" - i tu może pojawić się problem, gdyż dynia opornie poddaje się zabiegom rozbrajającym. Sposobów na nią jest kilka, poniżej przedstawiam jeden z nich.
Jednak aby móc w ogóle do nich przystąpić, najpierw trzeba dynię "rozebrać" - i tu może pojawić się problem, gdyż dynia opornie poddaje się zabiegom rozbrajającym. Sposobów na nią jest kilka, poniżej przedstawiam jeden z nich.
Ciacho dyniowe
- 2 szklanki startej dyni
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
- 0,5 szklanki mąki lnianej
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki oleju
- banan
- 3 jaja
przyprawy:
- łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki kakao
- 1 ziele angielskie
- 2 goździki
- 0,5 łyżeczki imbiru
- większa szczypta startej gałki muszkatołowej
- 3/4 tabliczki dobrej jakości gorzkiej czekolady
- łyżka masła
- łyżka kakao
- woda
Przygotowanie dyni:
Po ostudzeniu ciasta przygotowujemy polewę: czekoladę i masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy kakao i odpowiednią ilość wody. Polewa ma być gładka o konsystencji śmietany.
Przepis własny, co zawsze wiąże się z pewnymi obawami. Ciasto wyszło bardzo smaczne (co potwierdzają moi współpracownicy), a pomijając rozbrajanie dyni - niezwykle prosto.
Oczywiście bezglutenowo.
Smacznego
Ola
Wykorzystane źródła:
http://dziecisawazne.pl/wszystko-co-musimy-wiedziec-o-dyni/
http://dziecisawazne.pl/wszystko-co-musimy-wiedziec-o-dyni/
tak, tak, tak uwielbiam dynię i Twoje ciacho! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję!:) W piekarniku właśnie wyrasta w wersji babkowej:))
Usuń