poniedziałek, 22 września 2014

Muffiny dyniowo-kukurydziane z niespodzianką




Z dawna zapowiedziane efekty kolejnych dyniowych eksperymentów. Zdecydowałam się na dwie wersje: pszenną i kukurydzianą. Jednogłośnie wygrały babeczki bezglutenowe: wyszły bardziej kruche i delikatne. W zależności od gatunku i właściwości dyni, którą wykorzystamy można dodać mniej lub więcej mąki - masa ma być gęsta i powoli spływać z łyżki.

Pytanie tylko dlaczego marcepan jest taką niespodzianką? Po upieczeniu zmienia lekko konsystencję i smak, w związku z czym moi testerzy mieli spory problem z odgadnięciem składu babeczek. Moim zdaniem marcepan świetnie przełamuje smak korzennych (ostrzegam - mało słodkich) muffinek.

Muffiny dyniowo-kukurydziane z niespodzianką

  • 2 szklanki pulpy dyniowej
  • 2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 jaja
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 40 g masy marcepanowej
  • przyprawy:
- łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki imbiru
- 1/3 łyżeczki soli
- dwa goździki
- ziele angielskie

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy wraz z roztartymi w moździerzu przyprawami. Wykładamy do foremek na 3/4 wysokości. Marcepan kroimy w drobną kostkę, a następnie każdy kawałek wciskamy do masy muffinkowej. Pieczemy ok. 20-25 min w 180 stopniach.


Dla rozróżnienia glutenowe muffiny mogły poszczycić się dodatkiem posypki cukrowej z cynamonem.
Dynia na słodko i słono

Smacznego,
Ola


5 komentarzy:

  1. Super przepis!! Jeszcze takich babeczek nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie koniecznie spróbuj:) są niesamowicie proste, jedyna filozofia to przygotowanie pulpy dyniowej ;)

      Usuń
  2. Ej, a ja bym chciała przepis na wersję glutenową;) Do tej pory żadne muffiny dyniowe mi nie wyszły- zawsze jest coś nie tak a Twoje wyglądają zachęcająco;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Misiu, to tylko kwestia prób, błędów i eksperymentów;) Glutenowe różnią się mąką pszenną i proszkiem do pieczenia, z tym, że szybciej robią się gliniaste i są bardziej zbite. Polecam przepis http://www.mojewypieki.com/post/babeczki-z-dynia-i-posypka-cukrowa :)

      Usuń