wtorek, 9 września 2014

Drożdżowe-bezglutenowe z jaglaną kruszonką


Nadszedł sezon na śliwkę. Mała, niepozorna, zasłużony szacunek uzyskuje dopiero w grupie. Tradycyjnie, największą popularnością wśród moich domowników (i nie tylko) cieszy się w tym okresie najprostsza na świecie drożdżówka z kruszonką. Polecam wielokrotnie wypróbowany przepis na ciasto drożdżowe bez wyrabiania http://mojeciacho.blox.pl/2010/02/Ciasto-drozdzowe-bez-wyrabiania.html. Przy okazji uszczęśliwiania rodziny zdecydowałam się na mały eksperyment. Niestety modyfikacja przepisu i podmianka mąki pszennej na ryżową,  nie zakończyła się najlepiej.

Bywa i tak.
Ciasto wyszło suche, twarde i nadawało się do spożycia wyłącznie z dodatkiem konfitury śliwkowej. 


Mimo przeciwności losu postanowiłam walczyć dalej. Nauczona doświadczeniem ograniczyłam wielkość porcji, przez co ciasto przypomina raczej tartę niż klasyczną drożdżówkę. Tym razem zdecydowałam się na mąkę gryczaną - smak jest bardzo wyrazisty, ale świetnie komponuje się ze śliwkami.
Polecane również przez glutenowców :)

Drożdżowe-bezglutenowe z jaglaną kruszonką

  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  •  1 szklanki mąki gryczanej
  • 1/4 szklanki kefiru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

kruszonka

  • łyżka masła
  • łyżka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki kaszy jaglanej
  • łyżeczka sody




    Do głębokiego naczynia rozkruszyć drożdże, dodać jajka, kefir, cukier i olej. Składniki lekko mieszamy i przysypujemy mąką. Przykryć ściereczką i zostawić na godzinę w ciepłym miejscu.
    Następnie wymieszać na jednolitą masę. Przelać do tortownicy, pozostawić na 15 minut. W tym czasie przygotować kruszonkę: jaglankę zmielić w młynku na mąkę, ugnieść z masłem, cukrem i sodą. Wyłożyć owoce i posypać kruszonką. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 C, ok. 35 do 40 minut.



    Pięknie wyrośnięta wersja glutenowa.

    Nieco skromniejsza bezglutenowa.
    Składniki kruszonki.
  • Drożdzowe-bezglutenowe z mącznym klasykiem na drugim planie.
    Śliwka - robaczywka! 
     
     
     
    Smacznego!
    Ola

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz