Sezon na moją ukochaną mrożoną kawę bananową odszedł w zapomnienie. Z przysmaków na zimno warto teraz przerzucić się na produkty rozgrzewające - w mojej kuchni obowiązkowo będą to przyprawy: imbir, goździki, cynamon.
Goździki oprócz charakterystycznego aromatu, mają działanie silnie przeciwutleniające, antybakteryjne i antywirusowe. Co ciekawe działają osłonowo na przewód pokarmowy (łagodzą objawy wzdęć, wymiotów i biegunek), a przy okazji zabijają szkodliwe dla organizmu pasożyty i grzyby. Ze względu na silne właściwości nie powinny ich spożywać małe dzieci oraz kobiety w ciąży.
Rozgrzewająca kawa jogurtowa
- gruszka
- jogurt naturalny (150g)
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- szczypta cynamonu
- goździk
- łyżeczka amaretto
Kawę zaparzamy w ok. 200 ml wrzątku. Miksujemy wszystkie składniki (po uprzednim sproszkowaniu goździka).
Podajemy na ciepło wyłącznie w pozytywnym kubku:)
Wykorzystane źródła:
http://www.przyprawowy.pl/gozdziki.html
Wygląda bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
__________
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
jak nie lubię kawy, tak tą Twoją chętnie bym spróbowała!
OdpowiedzUsuńMyślę, że z kakao też będzie pyszne :)
UsuńKawa z jogurtem? Tego jeszcze nie widziałam, koniecznie muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńW wersji na zimno jest jeszcze lepsza:)
Usuń