Z dawna zapowiedziane efekty kolejnych dyniowych eksperymentów. Zdecydowałam się na dwie wersje: pszenną i kukurydzianą. Jednogłośnie wygrały babeczki bezglutenowe: wyszły bardziej kruche i delikatne. W zależności od gatunku i właściwości dyni, którą wykorzystamy można dodać mniej lub więcej mąki - masa ma być gęsta i powoli spływać z łyżki.
Pytanie tylko dlaczego marcepan jest taką niespodzianką? Po upieczeniu zmienia lekko konsystencję i smak, w związku z czym moi testerzy mieli spory problem z odgadnięciem składu babeczek. Moim zdaniem marcepan świetnie przełamuje smak korzennych (ostrzegam - mało słodkich) muffinek.
Muffiny dyniowo-kukurydziane z niespodzianką
- 2 szklanki pulpy dyniowej
- 2 szklanki mąki kukurydzianej
- 2 jaja
- szklanka jogurtu naturalnego
- 0,5 szklanki oleju
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 40 g masy marcepanowej
- przyprawy:
- łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki imbiru
- 1/3 łyżeczki soli
- dwa goździki
- ziele angielskie
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy wraz z roztartymi w moździerzu przyprawami. Wykładamy do foremek na 3/4 wysokości. Marcepan kroimy w drobną kostkę, a następnie każdy kawałek wciskamy do masy muffinkowej. Pieczemy ok. 20-25 min w 180 stopniach.
Dla rozróżnienia glutenowe muffiny mogły poszczycić się dodatkiem posypki cukrowej z cynamonem. |
Smacznego,
Ola
Super przepis!! Jeszcze takich babeczek nie jadłam
OdpowiedzUsuńW takim razie koniecznie spróbuj:) są niesamowicie proste, jedyna filozofia to przygotowanie pulpy dyniowej ;)
UsuńEj, a ja bym chciała przepis na wersję glutenową;) Do tej pory żadne muffiny dyniowe mi nie wyszły- zawsze jest coś nie tak a Twoje wyglądają zachęcająco;)
OdpowiedzUsuńMisiu, to tylko kwestia prób, błędów i eksperymentów;) Glutenowe różnią się mąką pszenną i proszkiem do pieczenia, z tym, że szybciej robią się gliniaste i są bardziej zbite. Polecam przepis http://www.mojewypieki.com/post/babeczki-z-dynia-i-posypka-cukrowa :)
Usuńuwielbiam dyniowe wypieki :)
OdpowiedzUsuń