Nadszedł sezon na śliwkę. Mała, niepozorna, zasłużony szacunek uzyskuje dopiero w grupie. Tradycyjnie, największą popularnością wśród moich domowników (i nie tylko) cieszy się w tym okresie najprostsza na świecie drożdżówka z kruszonką. Polecam wielokrotnie wypróbowany przepis na ciasto drożdżowe bez wyrabiania http://mojeciacho.blox.pl/2010/02/Ciasto-drozdzowe-bez-wyrabiania.html. Przy okazji uszczęśliwiania rodziny zdecydowałam się na mały eksperyment. Niestety modyfikacja przepisu i podmianka mąki pszennej na ryżową, nie zakończyła się najlepiej.
Bywa i tak. |
Mimo przeciwności losu postanowiłam walczyć dalej. Nauczona doświadczeniem ograniczyłam wielkość porcji, przez co ciasto przypomina raczej tartę niż klasyczną drożdżówkę. Tym razem zdecydowałam się na mąkę gryczaną - smak jest bardzo wyrazisty, ale świetnie komponuje się ze śliwkami.
Polecane również przez glutenowców :)
Drożdżowe-bezglutenowe z jaglaną kruszonką
- 25 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki oleju
- 1 szklanki mąki gryczanej
- 1/4 szklanki kefiru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
kruszonka
- łyżka masła
- łyżka cukru trzcinowego
- 2 łyżki kaszy jaglanej
- łyżeczka sody
Do głębokiego naczynia rozkruszyć drożdże, dodać jajka, kefir, cukier i olej. Składniki lekko mieszamy i przysypujemy mąką. Przykryć ściereczką i zostawić na godzinę w ciepłym miejscu.
Pięknie wyrośnięta wersja glutenowa.
Nieco skromniejsza bezglutenowa. Składniki kruszonki. Drożdzowe-bezglutenowe z mącznym klasykiem na drugim planie.
- Smacznego!
- Ola
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz