Co jakiś czas nachodzi mnie ochota na danie typu fastfood. Lata nie sięgam już po "przysmaki" w stylu McDonalds (ale za lody nie bijcie), które po odwyku kompletnie przestały mi smakować. Jednak domowy fastfood to kompletnie inna bajka:
- mięso to mięso! sami wybieramy gatunek, mamy pewność co do świeżości i składu;
- sos to nie tona majonezu i chemicznobrzmiących składników;
- dozujemy ilość i jakość warzyw (ten listek sałaty czy preparowana, suszona cebula w cheeseburgerze odbiera apetyt);
- cena... płacona w gotówce i w naturze. Oczywiście w zależności od naszych preferencji będzie ona się wahać, jednak przypomnę:
Hamburger:
Wartość energetyczna: | 255,00 kcal | ||
Białko: | 13,00 g | ||
Węglowodany: | 30,00 g | ||
Tłuszcz: | 9,00 g |
Cena hamburgera 3,50 zł.
Big Mac:
Wartość energetyczna: | 510,00 kcal | |||||||
Białko: | 27,00 g | |||||||
Węglowodany: | 41,00 g | |||||||
Tłuszcz : | 26,00 g |
Zestaw BigMac, średnie frytki i cola:
Wartość energetyczna : | 1020,00 kcal | ||
Białko: | 30,00 g | ||
Węglowodany: | 125,00 g | ||
Tłuszcz: | 43,00 g |
Cena zestawu: 15,90zł.
Na podstawie: www.mcdonalds.pl/
Ani jednym, ani drugim się prawdziwie nie najemy tzn. poczucie sytości ewentualnie zostanie zaspokojone, jednak ze względu na wybitnie wysoką zawartość cukrów prostych nasz indeks glikemiczny przejedzie się rollercoasterem i momentalnie spadnie w przepaść: za godzinę znów będziemy głodni. Abstrahuję już od wartości prozdrowotnych, których po prostu brak - taki posiłek może zaszkodzić nie tylko nam, ale i naszej kieszeni.
Dobrej jakości mięso mielone wołowo-wieprzowe 500g (ok. 10 burgerów) to koszt rzędu 7-8 zł. Pozostałe składniki wyjdą niewiele drożej. Smak: bezcenny.
Przy produkcji bułeczek inspirowałam się przepisem:
http://katespiehole.blogspot.com/2011/12/buki-bezglutenowe-z-sezamem.html
Moje wyszły zdecydowanie twardsze (brak gumy guar, specyfika mąki kukurydzianej) ale smakowo bardzo dobre.
Kukurydziane bułki bezglutenowe:
- 25 g świeżych drożdży
- 220 g (+ do podsypania) mąki kukurydzianej
- 100 ml ciepłego mleka
- 1 jajko
- 3 łyżeczki cukru
- 3 łyżeczki miękkiego masła
- 1/2 łyżeczki soli
- sezam do posypania
Formuj lekko spłaszczone kulki, które układaj blaszce wysmarowanej olejem. Posmaruj je roztrzepanym
białkiem lub oliwą, posyp sezamem. Piecz w temperaturze 180°C przez 25-35 minut.
Nadają się do mrożenia.
Burgery bezglutenowe]
- kukurydziane bułki bezglutenowe
- mięso mielone wołowo-wieprzowe 500 g (na 10 sztuk)
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 jaja
- cebula
- 1/3 papryki czerwonej
- pieprz, sól
- sosy (keczup bezglutenowy, musztarda)
- ogórek
- pomidor (suszony/świeży)
Podsmażamy zatomizowaną cebulkę na oliwie. Mięso mieszamy z jajkiem, przyprawami, cebulką i skrojoną papryką. Dla zwartej konsystencji dodajemy mąkę kukurydzianą (ja przesadziłam z 5 łyżkami, było trochę za twarde po usmażeniu). Formujemy burgery, które układamy na grillu elektrycznym.
Bułki z mięchem podajemy z ulubionymi dodatkami: sałatą, plastrami ogórków kiszonych, pomidorami, keczupem, musztardą francuską, żółtym serem.
A zamiast coli poproszę dobrą herbatę.
pozdrawiam
michalewa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz